RSS
 

Przekąski do 100 kcal

15 lis

 Przekąska – w kulturze zachodniej jest to rodzaj posiłku, który nie jest traktowany jako pełne danie, a raczej jako pożywienie, które zaspokaja mały głód pomiędzy posiłkami (śniadaniem, obiadem, kolacją). Tradycyjnie przekąski wykonywane były z produktów ogólnodostępnych w domu i z resztek z większych posiłków. Wraz z rozwojem supermarketów i sklepów spożywczych, przekąski są bardzo ważnym elementem biznesu gastronomicznego. Do takich przekąsek zaliczyć można czipsy, popcorn, słone paluszki, batony itp. Ze względu na niezdrowy charakter popularnych przekąsek, zalecane jest zastępowanie ich owocami, warzywami, orzechami czy płatkami zbożowymi lub kanapkami z świeżymi składnikami. 

50 pomysłów na przekąski:

a) OWOCE

1. JABŁKO (sztuka)

* 100 g = 48 kcal. Średnie jabłko waży ok 180g. 180g = 94 kcal.

2. BANAN (sztuka)

* 100g = 95 kcal. Średni banan waży ok. 120g (bez skóry). 120g = 114 kcal.

3. MANDARYNKI (3 sztuki)

* 100g = 42kcal. Jedna mandarynka waży ok. 65g i ma 27kcal.

4. KIWI (2 sztuki)

* 100g = 56kcal. Jedno kiwi, bez skórki waży ok. 75g i ma 42kcal.

* Mi osobiście smakuje kiwi jako dodatek do kanapki, która zrobiona jest z pieczywa chrupkiego i lekkiego serka (pieczywo smarujemy serkiem, na który kładziemy pokrojone kiwi).

5. ŚLIWKI (4 sztuki)

* 100g =45kcal. Jedna śliwka, bez pestki waży ok. 55g i ma 25kcal.

6. MANGO (1/2 sztuki)

* 100g = 67 kcal. Całe mango waży ok. 280g. 1/2 sztuki to 140g i 94 kcal.

7. BORÓWKI AMERYKAŃSKIE (3 garście)

* 100g = 57 kcal. Garść borówek to 50g, czyli ok. 28,5 kcal.

8. GREJPFRUT (sztuka)

* 100g = 42 kcal. Cały grejpfrut, bez skór waży ok. 260 kcal i ma 108 kcal.

9. NEKTARYNA (sztuka)

* 100g = 48kcal. Jedna nektaryna, bez pestki waży ok. 115 g, czyli ma ok. 55 kcal.

10. WINOGRONA ZIELONE (2 garście)

* 100g = 69kcal. Garść winogron to jakieś 60 – 70g i ok. 50 kcal.

11. TRUSKAWKI (2 szklanki)

* Szklanka truskawek to ok 150g. 150 g truskawek to ok. 42 kcal.

12. MALINY (3 szklanki)

* 120 g malin ma 35 kcal.

b) Warzywa

13. KALAFIOR

* 100g = 22 kcal. Porcja gotowanego kalafiora to ok. 200 g (trzy „różyczki,) i 44 kcal.

14. BROKUŁY

* 100g = 27 kcal. 200 g = 54 kcal.

15. OGÓRKI KONSERWOWE (x sztuk)

* 100g = 23 kcal. Jeden ogórek waży ok. 10g i ma TYLKO 2 kcal.

* Jeżeli nie lubisz ogórków konserwowych sięgnij po kiszone. 100 g = 11 kcal.

16. MARCHEW ( 7 sztuk)

* 100g = 27 kcal. Średnia, obrana marchewka waży ok. 50 g i ma ok. 13 kcal.

17. PAPRYKA CZERWONA (sztuka)

* 100g = 28kcal. Duża papryka, pozbawiona części, których nie jemy waży ok. 230g i ma 64kcal.

18. POMIDORKI KOKTAJLOWE (x sztuk)

* 100g = 15kcal. Jeden pomidorek koktajlowy waży 20g i ma zaledwie 3kcal. 33 pomidorki to 99 kcal.

19. SELER NACIOWY

* 100 g = 13 kcal.

20. RZODKIEWKA  (x sztuk)

* 100 g = 14 kcal. Jedna rzodkiewka waży ok. 15 g i ma 2 kcal.

21. OGÓREK (x plasterków)

* 100 g = 13 kcal. Jeden plasterek ogórka ma mniej niż 1 kcal.

22. KAPUSTA KISZONA  (4 szklanki)

* Szklanka kapusty kiszonej ma 22 kcal.

c) PIECZYWO I NABIAŁ

23. WAFLE ŻYTNIO/PSZENNO – RYŻOWE (4 sztuki)

* 100 g = 373 kcal. 1 wafel ma 22 kcal.

* Z tego, co się orientuję. to na rynku jest kilka firm produkujących takie wafle (m.in. Kupiec, Sunny Corn).

24. JOGURT NATURALNY

* Wartość kaloryczna zależna od firmy produkującej jogurt, ale 125 g to ok. 80 kcal.

25. PIECZYWO CHRUPKIE (4 sztuki)

* 100 g = 360 kcal. Jedna kropka ma 25 kcal.

26. WAFLE RYŻOWE ( 2 sztuki)

* 100 g = 390 kcal. Jeden wafel ryżowy waży 10 g i ma 39 kcal.

27. SUCHARKI PEŁNOZIARNISTE ( 3 sztuki )

* Jeden sucharek waży 8g i ma 30 kcal.

28. TWARÓG PÓŁTŁUSTY (2 plasterki)

* Plasterek twarogu półtustego waży ok 30 g i ma 40 kcal.

29. JAJKO ( sztuka)

* Jedno jajo ma 90 kcal.

d) BAKALIE i NASIONA

30. RODZYNKI ( 20 sztuk)

* 100 g = 277 kcal. 10 sztuk to ok. 15 g, czyli 42 kcal.

31. SUSZONE ŚLIWKI ( 5 sztuk)

* 100 g = 267 kcal. Jedna suszona śliwka waży 7 g i ma 19 kcal.

32. MIGDAŁY ( 12 sztuk)

* 100g = 572 kcal. 12 migdałów to ok.15 g. Ich kaloryczność równa jest ok. 90 kcal.

33. ORZECHY WŁOSKIE  (4 sztuki)

* 100 g = 645 kcal. Jeden średni orzech waży ok. 4 g i ma 26 kcal.

34. SUSZONA ŻURAWINA (2 łyżki)

* 100 g = 320 kcal. 2 łyżki żurawiny to ok. 24 g = 77 kcal.

35. SUSZONE MORELE (3 sztuki)

* 100 g = 284 kcal. Jedna suszona morela ma 28 kcal.

36. NASIONA DYNI (1,5 łyżki)

* 100 g = 556 kcal. Łyżka nasion dyni to ok. 10 g, które mają 56 kcal. 1,5 łyżki to 68 kcal.

37. SUSZONE BANANY ( garść )

* 100 g = 360 kcal. Garść suszonych bananów to 30 g, które mają 108 kcal.

38. SŁONECZNIK W ŁUPINACH ( 2 garści)

* 100 g = 561 kcal. Garść słonecznika waży 20 g. Po obraniu waga maleje do 10 g. 10 g = 56 kcal,zatem spokojnie możemy zjeść dwie garści.

e) INNE

39. GORZKA CZEKOLADA (3 kosteczki)

* 100g = 502 kcal (kaloryczność może się różnic, w zależności od tego, po czekoladę jakiej firmy sięgniemy). Kostka gorzkiej czekolady ma ok. 30 kcal.

40. SOK MARCHWIOWY (szklanka)

* Szklanka soku marchwiowego ma 85 kcal.

41. SOK POMIDOROWY (szklanka)

* Szklanka soku pomidorowego ma 32 kcal

42. SOK Z BURAKÓW (szklanka)

* Szklanka soku z buraczków ma 103 kcal.

43. LÓD WODNY/ SORBET

* http://www.mojdietetyk.pl/artykuly/lody-zdrowe-czy-niezdrowe.html

44. CHIPSY Z SUSZONYCH OWOCÓW

* Najlesze są te domowej roboty. Można je także kupić w sklepie.

* 20 g (mała paczka) ma ok. 70 kcal.

45.   KISIEL OWOCOWY ( szklanka)

* Wszystko zależy od firmy. Ale znaczna większość kisieli, w  szklance, zawiera ok. 100/120 kcal.

46. KRAKERSY PEŁNOZIARNISTE ( 4 sztuki)

* Jeden krakers ma ok. 25 kcal.

47. POPCORN ( 3 szklanki)

* Chodzi o popcorn prażony, bez dodatku tłuszczu.

48. ŻELKI (10 sztuk)

* 10 g, czyli ok. 5 żelków ma 34 kcal.

49. BATONIK FITNESS (sztuka)

* Jeden batonik (25 g) ma 95 kcal.

50. BISZKOPCIKI (6 sztuk)

* Jeden biszkopcik ma ok. 15 kcal.

***

Inspiracje, czyli pomysły na mieszanie produktów i tworzenie smacznych przekąsek, które mają ok 100 kcal:

  • 3 biszkopciki + 1/2 opakowania jogurtu naturalnego.
  • 1/2 opakowania jogurtu naturalnego + łyżeczka żurawiny.
  • 1/2 opakowania jogurty naturalnego + 6 migdałów.
  • 1/2 opakowania jogurtu naturalnego + 3 biszkopciki.
  • 1/2 opakowania jogurtu naturalnego + łyżeczka miodu.
  • 1/2 opakowania jogurtu naturalnego + garść słonecznika.
  • papryka z jogurtowym dipem ( jogurt naturalny wymieszać z czosnkiem i przyprawą tzatziki)
  • 2 krakersy pełnoziarniste + łyżeczka dżemu niskosłodzonego.
  • frytki zrobione z selera  (przepis: http://grubaskawmalymmiescie.blog.pl/2013/10/12/przepis-frytki-z-selera/)
  • frytki zrobione z marchewki (przygotować według powyższego przepisu).
  • 3 kromki pieczywa chrupkiego, maźnięte „Nutellą” z kaszy jaglanej i bananów (przepis na owy krem: http://grubaskawmalymmiescie.blog.pl/2013/12/08/nutella-z-kaszy-jaglanej-i-bananow/)
  • wafel ryżowy z owocami.
  • sałatka owocowa z mandarynki, garści borówek amerykańskich i kilku truskawek.
  • gotowany kalafior, polany jogurtem naturalnym, z dodatkiem przypraw.
  • kalafior upieczony w piekarniku, doprawiony ulubionymi przyprawami.
  • sałatka z sałaty lodowej, papryki, ogórka i kukurydzy.
  • porcja usmażonych „warzyw na patelnię”.
  • jajko sadzone, doprawione ulubionymi przyprawami.
  • pół jabłka z 2 łyżeczkami masła orzechowego.
  • kromka chleba razowego z plastrem chudej szynki, sałatą, plastrem pomidora i pieczarkami.
  • plaster wędzonego sera żółtego serca z pieczywem chrupkim.
  • truskawki (bądź inne owoce) moczone, w rozpuszczonych kostkach gorzkiej czekolady.
  • twaróg półtłusty ze szczypiorkiem i rzodkiewką.
Produktów, których wartość kaloryczna ma mniej lub ok. 100 kcal jest mnóstwo. Możemy więc dać ponieść się fantazji i tworzyć ciekawe, smaczne połączenia. Powyżej przedstawiłam bardzo, bardzo małą część z groma możliwości, jakie dają nam owoce, warzywa, nabiał itd. Każdy lubi coś innego więc moje propozycje mogą się różnic od Waszych. Jeśli macie jakieś fajne pomysły to piszcie śmiało w komentarzach.
 
Brak komentarzy

Napisane przez w kategorii Diety i Jadłospisy

 

Dodaj komentarz